Ustvarjalci zgodbic in pesmic za otroke, dobrodošli na Pančku!

Panček je prvi slovenski oblak pesmic in pravljic z jasno zastavljeno vizijo. Želimo namreč ustvariti varen košček svetovnega spleta, ki bo otrokom omogočal lahek dostop do kvalitetnih, zanimivih in atraktivnih vsebin.

Verjamemo, da nam skupaj lahko tudi uspe. Prav zato vas vabimo k sodelovanju. Najpomembnejši del Pančka so namreč otroške vsebine. Kot njihovi ustvarjalci jih boste lahko na izjemno enostaven način preko spletnega obrazca naložili v naš spletni arhiv, skrbno uredništvo pa jih bo pred objavo pregledalo ter tako zagotovilo kakovost in gradilo, tako vaš kot naš, odličen sloves. Otroci in njihovi starši bodo lahko do vsebin dostopali preko računalnikov, pametnih telefonov ali tablic. In kar je najbolje, sodobna tehnologija omogoča, da bodo na Pančku našli nekaj drobnega zase kadarkoli in kjerkoli bodo želeli.

Panček torej predstavlja odlično platformo za deljenje plodov vaše kreativnosti, pa naj bo to pesem, kratka zgodbica ali pa cela zbirka pripovedk.

 

Najprej bomo ustvarili bogato in obširno zbirko otroških pesmic in pravljic v audio formatu, ki se ji bodo v prihodnosti pridružile še video vsebine, zabavne miselne in izobraževalne igrice ter karaoke. Oblak pesmic in pravljic bo torej tisto nepogrešljivo zatočišče za otroke, ki jim bo omogočalo dostop do velike količine najrazličnejših vsebin, ki bodo spodbujale njihovo kreativnost, jih zabavale ter tudi kaj koristnega naučile.

Hkrati želimo ustvariti edinstveno spletno mesto za sodelovanje med ustvarjalci in Pančkom. Mesto inspiracije, kjer je edina ovira le meja domišljije. Pravljice, ki so zaenkrat še zapisane v vrsticah, lahko digitalizirate sami, ali pa vam pri tem pomagamo mi. In kar je najpomembneje, delite povsem preprosto ter brez ovir.

Pridružite se nam in vaše sporočilo bo v sodobnem digitalnem svetu lažje doseglo tiste, ki jim je namenjeno.

VPIS ZA USTVARJALCE IN PARTNERJE

             


Pravice digitalnih vsebin


Izračun nadomestila

Formula izračuna:

Posamezna plačana članarina X 0,12
Število poslušanih del


 = višina nadomestila od posamezne plačane članarine za posamezno delo

Primer:

Uporabnik Janez, ki je plačal letno članarino v višini 19,90 evra, je poslušal posnetek Mišje kraljične in še 99 posnetkov. Na 100 delov se tako razdeli 12 % (2,39 evra) članarine tega uporabnika, za delo Mišje kraljične pripada torej 0,024 evra. Če je uporabnikov, kot je Janez, 2.000, za ta posnetek pripada nadomestilo 48 evrov.

Dokumenti:

Pogodba o hrambi zvočnih zapisov v elektronski obliki (MS Word dokument)

Aneks k pogodbi o hramb zvočnih zapisov v elektronski obliki (MS Word dokument)

Kaj so avtorske pravice?

Avtorske pravice so oblika zaščite za izvirna avtorska dela, kot so književne, dramske, glasbene, grafične in avdiovizualne stvaritve. »Avtorske pravice« so pravice avtorja, hkrati pa predstavljajo tudi izključne pravice, ki jih zakon priznava imetnikom avtorskih pravic za zaščito njihovega dela.

Zaščita z avtorskimi pravicami pomeni, da lahko imetnik avtorskih pravic nadzoruje nekatere načine uporabe svojega dela. Najpomembnejša značilnost avtorskih pravic je, da dajejo imetnikom avtorskih pravic pravico do nadziranja kopiranja, prilagajanja in prenosa njihove vsebine. Prenos v strežnik in skupna raba vsebine v spletu pogosto vključujeta pravice, ki so izključno v lasti imetnika avtorskih pravic. Izključna narava avtorskih pravic zagotavlja, da lahko samo lastnik določi, kdo bo sodeloval v dejavnostih, ki vključujejo njihovo vsebino.

Avtorske pravice imajo omejitve. Ne varujejo na primer idej in dejstev na splošno. Poleg tega nekatere vrste uporabe avtorsko zaščitenega gradiva dovoljuje zakon. To na primer pomeni, da za uporabo avtorsko zaščitenega dela ni zahtevano dovoljenje lastnika avtorskih pravic. Natančno naravo teh izjem pri zaščiti avtorskih pravic določa Zakon o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

Kaj je kršenje avtorskih pravic?

Avtorske pravice so kršene takrat, ko se avtorsko zaščiteno delo reproducira, distribuira, uprizori, javno objavi ali predela brez dovoljenja lastnika avtorskih pravic.

Portal panček.si spoštuje pravice lastnikov avtorskih pravic in založnikov ter zahteva od vseh uporabnikov potrditev, da imajo avtorske pravice ali dovoljenje lastnika avtorskih pravic za prenos vsebine. Ravnamo v skladu z ZASP in drugo ustrezno zakonodajo o zaščiti avtorskih pravic in takoj odstranimo vsebino, ko smo o njej ustrezno obveščeni.

Če objavite vsebino, ki krši avtorske pravice, lahko vaš račun ukinemo, in če se imetnik avtorskih pravic odloči za pravni spor, lahko ima tako dejanje tudi finančne posledice (tukaj gre zares – lahko vas tožijo!). Račune večkratnih kršiteljev ukinemo. Tem uporabnikom je trajno prepovedana uporaba portala panček.si.

Portal panček.si upa, da nam boste pomagali ščititi pravice umetnikov in ustvarjalcev ter ohranjati ustvarjalno, zakonito in pozitivno izkušnjo naše skupnosti za vsakogar.

Kako se izognem kršenju avtorskih pravic?

Nekaj smernic, s katerimi boste lažje ugotovili, ali vaš posnetek krši avtorske pravice drugih.

 • Če ste gradivo snemali s kabelske televizije oziroma televizorja ali ga prenesli z drugega spletnega mesta, je morda avtorsko zaščiteno in je za njegovo distribucijo potrebno dovoljenje lastnika avtorskih pravic. Možno je tudi, da ga je mogoče uporabiti v okviru zakonitih izjem glede avtorskih pravic.
 • Tudi če navedete lastnika/avtorja/skladatelja, gre morda še vedno za avtorsko zaščiteno vsebino.
 • Tudi če posnetka ne prodajate za denar, gre morda še vedno za avtorsko zaščiteno vsebino.
 • Tudi če so na našem spletnem mestu objavljeni podobni posnetki, gre morda še vedno za avtorsko zaščiteno vsebino.
 • Tudi če posnetek vsebuje opombo o avtorskih pravicah, gre morda še vedno za avtorsko zaščiteno vsebino.
 • Tudi če ste ustvarili posnetek iz kratkih izrezkov avtorsko zaščitene vsebine in čeprav ste ga sestavili in uredili vi, gre morda še vedno za avtorsko zaščiteno vsebino.

Primeri avtorsko zaščitenih del

Posnetke, za katere je bila vložena pritožba glede kršitve avtorskih pravic, najpogosteje odstranimo zato, ker so nepooblaščene kopije avtorsko zaščitene vsebine in so nas lastniki zaščitene vsebine opozorili, da se njihova vsebina uporablja brez njihovega dovoljenja. Ko izvemo za nepooblaščeno uporabo vsebine, videoposnetek takoj odstranimo. 

Nekaj primerov vsebine, ki lahko krši avtorske pravice:

 • Televizijske oddaje
 • Posnetki, kot so tisti, ki se predvajajo na glasbenih programih
 • Posnetki koncertov v živo, tudi če ste videoposnetek posneli sami
 • Filmi in filmski napovedniki
 • Oglasi
 • Diaprojekcije, ki vključujejo fotografije ali slike druge osebe